DACIN SARA si Institutul Cultural Roman de la Madrid organizeaza, in colaborare cu Cinemateca Spaniola si Centrul National al Cinematografiei, ciclul „Un secol de cinema romanesc”

USDCR_Madrid

DACIN SARA si Institutul Cultural Roman de la Madrid organizeaza, in colaborare cu Cinemateca Spaniola si Centrul National al Cinematografiei, ciclul „Un secol de cinema romanesc”, o retrospectiva a cinematografiei romanesti de la primul lungmetraj – Independenta Romaniei, 1912 – pana la debuturile regizorilor „Noului Val” in anii 2000. La Madrid vor fi proiectate 12 filme in Cine Doré, in perioada 14 aprilie – 29 mai.

Selectia de pelicule prezentate la Madrid constituie prima etapa a unui proiect mai amplu ce va continua in toamna anului 2018 in colaborare cu Cinemateca Andaluza. „Un secol de cinema romanesc” reuneste 26 de filme care isi propun sa ofere spectatorului o retrospectiva reprezentativa a filmului romanesc a carei istorii, in ciuda succesului sau actual in diverse festivaluri, este inca putin cunoscuta.

Ciclul de film va fi inaugurat in data de 14 aprilie, la ora 19:45, cu filmul Hotel de lux, Premiul Leul de Argint la Mostra di Venezia in 1992. Lungmetrajul va fi precedat de scurtmetrajul de animatie Scurta istorie de Ion popescu-Gopo, castigator al Premiului Palme d´Or la Cannes in 1957.

La gala de inaugurare vor fi prezenti Serban Marinescu, presedintele Consiliului Director al DACIN SARA, Bogdan Ficeac, directorul general al DACIN SARA iar dupa proiectie, regizorul Dan Pita si criticul de film Roberto Cueto vor dialoga cu publicul prezent.

Leave a Reply