Un secol de cinema romanesc. Festivalul cinematografic de la Madrid prezinta o retrospectiva de exceptie

DSC_0038

Un public numeros a savurat, la Madrid, prima seara a unui festival cinematografic de exceptie. „Un secol de cinema romanesc” este un proiect organizat de DACIN SARA in parteneriat cu CNC, Filmoteca Spaniola, ICR, sub inaltul patronaj al Ambasadei Romaniei in Spania.

Sala Cinematecii Spaniole de la Madrid a fost plina in prima seara a acestui ciclu de 26 de filme romanesti care aduce in fata publicului 6 generatii de regizori romani.

Roberto Cueto, critic de film spaniol: „Dintre toate productiile cinematografice de altadata din Europa de Est, filmul romanesc are, probabil, astazi, cea mai mare recunoastere in toata lumea, cea mai mare prezenta la festivaluri si numeroase premii”.

Primele proiectii au fost „Scurta istorie” de Ion Popescu-Gopo si „Hotel de Lux”, de Dan Pita, care a fost prezent la inaugurarea ciclului impreuna cu Dorel Visan, Mircea Diaconu, Serban Marinescu, presedintele DACIN SARA, Bogdan Ficeac, directorul general DACIN SARA, Anca Mitran, director general CNC, actorul Ovidiu Niculescu si alti oameni de film din Romania.

Cuvantarile din deschiderea evenimentului au fost sustinute de Excelenta Sa, doamna Gabriela Dancau, Ambasadorul Extraordinar si Plenipotentiar al Romaniei in Regatul Spaniei, de doamna Manuela Cernat, reputat critic de film și de cunoscutul critic de film spaniol Roberto Cueto.

La finalul proiectiei cu ”Hotel de Lux”, regizorul dan Pita si criticii de cinema Manuela Cernat si Roberto Cueto au raspuns intrebarilor publicului spectator.

Evenimentul „Un secol de cinema romanesc” va continua la Madrid si va fi reeditat intr-o serie de alte mari centre culturale si universitare din Spania pe tot parcursul acestui an al Centenarului romanesc.

IMG_1951IMG_1946

Leave a Reply