Doliu in cinematografia românească: Marele regizor şi scenarist, Gheorghe Naghi, s-a stins din viaţă duminică, 10 martie, la vârsta de 86 de ani.

Născut la data de 18 august 1932, la Adjudu Vechi (Vrancea), Gheorghe Naghi a fost absolvent al Institutului Unional de Cinematografie (Vserossijskij Gosudarstvennyj Institut Kinematografii – VGIK) din Moscova (promoţia 1955). După absolvire a activat ca regizor la Studioul Cinematografic Bucureşti, iar din 1984 ca regizor şi director al filmului ştiinţific la Studioul Sahia-Film.

Maestrul Gheorghe Naghi este regizorul care l-a făcut celebru, în cinematografie, pe Grigore Vasiliu-Birlic, prin ecranizările remarcabile ale operelor lui Caragiale.

Pelicule precum „Aventurile lui Babuşcă” şi „Alarmă în Deltă” au fost adevărate blockbustere ale vremii, fiind vândute în peste 20 de ţări.

Amintirea maestrului Gheorghe Naghi va rămâne vie în memoria publicului cinefil prin activitatea sa, care curprinde peste 20 de filme de lung metraj şi peste 100 de filme de scurt metraj (ştiinţifice şi documentare).

Dumnezeu să îl odihnească în pace!

Leave a Reply