Ecouri de la festivalul “Les Films de Cannes à Bucarest”

“Pirateria și cinema-ul”

Aflat la cea de-a șasea editie, festivalul “Les Films de Cannes  à Bucarest” (inițiat în 2010 de regizorul Cristian Mungiu, cu sprijinul Delegatului General al Festivalului de la Cannes, Thierry Frémaux)  a avut loc între 23 octombrie și 1 noiembrie (având inițial ca dată de închidere ziua de 29 octombrie, festivalul le-a oferit iubitorilor de film 3 zile de proiecții suplimentare).

Seria de conferințe din cadrul acestui festival a debutat cu dezbaterea “Pirateria și cinema-ul”, moderată de Alex Trăilă, consultant în industria cinematografică.

Au participat invitații speciali: Jean Labadie, președinte și distribuitor Le Pacte (Franța), una dintre cele mai respectate agenții de vânzări de film din Europa  si Davide Castorina, șeful din Franța și Benelux al MUSO (companie pentru combaterea pirateriei la nivel global), carora li s-au alaturat:  Ioana Avădani (Centrul pentru Jurnalism Independent), Mihaela Tudorache (avocat specializat în copyright),  Șerban Tudorel  (Inspectoratul General al Poliției Române) si Ioana Diaconu (MUBI România).

Conferința ”Pirateria și cinema-ul” a fost structurată în două sesiuni.

Prima sesiune a avut în vedere motivele care conduc la apariția și dezvoltarea pirateriei.

Jean Labadie a discutat pe marginea unui studiu realizat în 10 țări din Europa (Croația, Franța, Danemarca, Germania, Italia, Lituania, Polonia, România și UK) legat de ceea ce îi determina pe europeni să recurgă la piraterie.

Respondenții au invocat prețul scump al biletelor la cinema, al DVD-urilor și al VOD-urilor, întârzierea cu care filmele sunt lansate în cinematografele locale, faptul că unele filme deși sunt interesante nu merită a fi vizionate în cinema, lipsa de timp sau chiar distanța mare la care se află cinematograful.

Jean Labadie a subliniat că a downloada ilegal un conținut este echivalent cu a fura și că totul pornește de la educație. Așa cum oamenii sunt învățați să plătească pentru mâncare sau chiar pentru un bilet la un meci de fotbal (care, de exemplu, în Franța este foarte scump) așa ar trebui să se plătească și pentru un bilet la film.

Davide Castorina consideră că pirateria nu este abordată adecvat și că există încă țări în care aceasta nu este percepută ca fiind o problemă (și aici a dat exemplul Rusiei, unde produsele piratate se află pe același raft, lângă produsele originale).

El afirmă ca această situație are un impact deosebit de mare în toată industria (se pierd sume foarte mari de bani, se pierd locuri de muncă etc), menționând faptul că în 2014, prin sistemul anti-piraterie MUSO, au fost descoperite și scose de pe Internet mai mult de 140 de milioane de fișiere ilegale.

De asemenea, Davide Castorina a subliniat tendința actuală a consumatorilor de a folosi mai mult streaming-ul decât download-ul, lucru foarte ușor realizabil printr-o singură căutare pe google. (Asupra situației din România, Davide Castorina a întocmit o Carte  Albă.)

Partea a doua a conferinței a vizat posibilele soluții ale pirateriei.

Una dintre soluțiile propuse a fost dezvoltarea unei platforme VOD complexe. În momentul actual există astfel de platforme, dar nu oferă un conținut prea vast, prin urmare unele filme nu pot fi găsite aici (nefiind o cerere foarte mare pentru ele) așa încât cei care doresc să le vizioneze apelează la piraterie.

O întrebare ridicată în cadrul acestei sesiuni a fost ”De ce un film poate fi vizionat (cu plată) abia la câteva luni de la lansarea acestuia?”

La acestă chestiune a intervenit Cristian Mungiu, care a spus că s-a încercat acest model de lansare simultană a filmelor (cinema și platforme VOD) în România, acum 5 ani, dar din momentul în care filmul a fost disponibil online, el a fost preluat de așa-zișii ”pirați” și pus la dispoziția publicului în mod ilegal.

În urma acestor discuții s-au conturat ideile aducerii conținutului mai aproape de consumatori și determinării publicului de a aprecia munca depusă în realizarea unui film.

Concluzia acestei conferințe a fost faptul că educația consumatorului este principala soluție în combaterea pirateriei.

Leave a Reply