S-a dat start festivalului „Un secol de cinema românesc la București”

Teatrul Odeon a găzduit sâmbătă, 14 septembrie 2019, Gala de deschidere a festivalului „Un secol de cinema românesc la București”.

După o scurtă prezentare a proiectului de  către domnul Bogdan Ficeac, Manager General al DACIN SARA, cuvântul a fost preluat de către domnul Laurențiu Damian, Președintele Uniunii Cineaștilor din România. Acesta a apreciat și a lăudat ideea unui astfel de proiect care să ofere o retrospectivă a unui secol de cinematografie românească, de la primul lungmetraj – Independența României, 1912 – până la debuturile regizorilor „Noului Val” în anii 2000 și care să intensifice cultura cinematografică a publicului general, prin completarea  proiecţiilor cu cele ale unor serii de filme documentare şi filme de animaţie, la care accesul publicului este de regulă restrâns.

Printre multe alte oficialități și personalități din industria filmului și nu numai, s-au numărat Dan Piţa, Lucia Longin Hossu, Nicolae Mărgineanu, Nae Caranfil, Doru Niţescu, Napoleon Helmis, Adrian Titieni, Emanuel Pârvu etc., dar și doamna Anca Mitran – Director General al Centrului Naţional al Cinematografiei, domnul Cristian Șofron – director al Teatrului Odeon și mare actor de teatru, televiziune şi film.

Deschiderea festivalului „Un secol de cinema românesc la București” a fost urmată de vizionarea unui fragment din filmul Independența României (Regia: Grigore Brezeanu) și a filmelor Scurtă istorie (Regia: Ion Popescu Gopo) și Restul e tăcere, filmul fiind prefaţat invitaților chiar de către regizor, domnul Nae Caranfil.

Festivalul continuă până duminică, 22 septembrie 2019, în fiecare zi având loc proiecții ale unor filme de referință ale cinematografiei romanesti.

Pentru programul complet al evenimentului puteți accesa:

pagina oficială:  www.unsecoldecinema.ro și

adresa de Facebook  https://www.facebook.com/unsecoldecinema/

 

Proiect organizat cu sprijinul: Ministerul Culturii și Identității Naționale, Primăria Municipiului București, Centrul Național al Cinematografiei (CNC), Institutul Cultural Român (ICR), Uniunea Cineaștilor din România (UCIN).

Leave a Reply