Victorie romaneasca la festivalul de la Cannes

Regizorul Cristian Mungiu a castigat premiul pentru regie, pentru lungmetrajul „Bacalaureat”, la gala celei de-a 69-a editii a Festivalului International de Film de la Cannes, care a avut loc duminica seara.

Celebrul critic de film Peter Bradshaw, de la The Guardian, numeste filmul lui Mungiu „un studiu de observatie de 5 stele despre compromisul birocratic din Romania, realizat cu minutiozitate si subtilitate”. Britanicul a acordat 5 stele din 5 filmului „Bacalaureat. „In film, vedem un razboi in subsidiar intre generatia cinica si epuizata a oamenilor de varsta medie si cea a copiilor, furiosi, salbaticiti. Scenele dintre medicul de provincie si fiica lui sunt extrem de tragice: nu e timp de pierdut, medicul trebuie sa o insereze pe fata lui in lumea rusinii – iata pretul supravietuirii. Filmul regizorului roman este maiestrit, complex, e un studiu psihologic ca o pilda morala, despre alegerile meschine pe care oamenii le fac pentru a-si face drum cu coatele in viata.”

Intrebat la conferinta de presa daca filmul este un portret al societatii romanesti, sau o pilda general- umana, Cristian Mungiu a raspuns: „Sper ca, de fapt, fac filme despre natura umana.”

Variety – „Filmul e structurat splendid si e in totalitate autentic, credibil.”

Irish Times – „Bacalaureat este un studiu de observatie briliant a meschinariei nepotismului”.

Le Figaro – „Are toate calitatile pentru a primi premiu la Cannes. Se inscrie in tematica «cannoise» a acestei editii: e vorba de un vointa de nestramutat a unui tata de a-si «salva» fiica dintr-o lume sumbra.

France 24 – Filmul este o pilda morala complexa, care te pune pe ganduri, te provoaca”.

Revista de cinema Première elogiaza filmul: „Bacalaureat este un film exceptional, cu o mizanscena anticlimax, care prezinta realist portretul unei Romanii erodata de coruptie”.

Cristian Mungiu a mai primit de altfel de-a lungul timpului importante premii la Festivalul de la Cannes pentru filmul 4 luni, 3 saptamani si 2 zileCastigator: “Palme d’or” si Premiul FIPRESCI iar pentru filmul Dupa dealuriCastigator: Cel mai bun scenariu.

Un alt film apreciat la editia cu numarul 69 a festivalului Cannes este lungmetrajul „Caini”, regizat de Bogdan Mirica si care a obtinut premiul Federatiei Internationale a Criticilor de Film, in sectiunea Un Certain Regard. Totodata, coproductia romaneasca „Toni Erdmann”, de Maren Ade, a obtinut acelasi premiu (FIPRESCI), in cadrul Competitiei Oficiale.

Drama-thriller „Caini”, debutul in lungmetraj al regizorului Bogdan Mirica, cu Dragos Bucur, Vlad Ivanov si Gheorghe Visu in distributie, se petrece in Romania rurala, in apropierea granitei cu Ucraina.

Productia „Caini” spune povestea lui Roman, un tanar de la oras, care ajunge intr-un sat izolat din Dobrogea unde are de gand sa vanda pamantul mostenit de la bunicul sau, care a murit cu cateva luni in urma. In timp ce face demersurile pentru vanzarea mosiei, Roman devine martorul unor evenimente bizare si o senzatie generala de amenintare pluteste in aer.

Dorim pe aceasta cale sa ne reamintim si sa omagiem toti regizorii si scenaristii care de-a lungul timpului au participat si castigat premii la festivalul de la Cannes, incepand cu marele regizor Liviu Ciulei, primul roman care primeste Premiul pentru regie de film de lungmetraj (Padurea spanzuratilor) la Festivalul de la Cannes din 1965. Ii reamintim cu drag si pe Ion Popescu-Gopo  cu Scurta istorieCastigator: Palme d’Or pentru film de scurt-metraj, Mircea MuresanRascoalaCastigator: Premiul pentru cel mai bun debut, Mirel IliesiuCintecele RenasteriiCastigator: Palme d’Or pentru film de scurt-metraj, Catalin MitulescuTraficCastigator: Palme d’Or pentru film de scurt-metraj, Cristi PuiuMoartea domnului LazarescuCastigator: “Un Certain Regard”, Corneliu PorumboiuA fost sau n-a fost?Castigator: “Caméra d’or”, Cristian NemescuCalifornia Dreamin’Castigator: “Un Certain Regard”; Corneliu PorumboiuPolitist, adjectivCastigator: Premiul FIPRESCI si Castigator: Premiul Juriului, sectiunea: Un Certain Regard.

Trei lungmetraje romanesti au fost selectate in competitia Festivalului de Film de la Cannes: Bacalaureat, de Cristian Mungiu si Sierra Nevada, de Cristi Puiu, in competitia oficiala si Caini de Bogdan Mirica, in sectiunea Un Certain Regard.

Scurtmetrajul „4:15 p.m. sfarsitul lumii”, regizat de Catalin Rotaru si Gabi Virginia Sarga a fost selectionat in competitia oficiala de scurmetraje la Festivalul de la Cannes 2016, in timp ce filmul „Toate fluviile curg in mare”, regizat de Alexandru Badea a intrat in sectiunea Cinefondation.

Fata de succesul deosebit obtinut de autorii romani in cadrul competitiei de la Cannes, DACIN SARA transmite felicitari tuturor participantilor.

Leave a Reply