Addenda Cannes 2022

638c2489fee427705ccc58effcc5513ea8f9e2ca

Cea de-a 75-a ediție a celui mai prestigios eveniment cinematografic european a avut deschiderea marți, pe 17 mai şi s-a încheiat sâmbătă, pe 28 mai, cu gala de premiere.

Și în acest an DACIN SARA a susținut prezența românescă la Festivalul Internațional de Film de la Cannes.

Astfel, România a fost reprezentată în cadrul competiției pentru premiul Palme d’Or de filmul „R.M.N.” în regia lui Cristian Mungiu, dar și în competiția de scurtmetraje a secțiunii Quinzaine des Realisateurs de pelicula „Potemkiniştii”, în regia lui Radu Jude.

De asemenea, cineastul român Alexandru Belc a câştigat premiul de regie în cadrul secţiunii Un Certain Regard, cu primul său lungmetraj, „Metronom”.

Mai mult, filmele selectate în programul Romanian Short Waves au participat la Short Film Corner, un eveniment destinat profesioniştilor din industria de cinema dedicată scurtmetrajului, secţiune non-competitivă a Festivalului de Film de la Cannes. Proiecţia specială cu filmele din programul din acest an, a avut loc miercuri, 25 mai, în Palais de festival.

Romanian Short Waves este un program produs de Asociaţia Secvenţe, iar participarea la Short Film Corner Cannes 2022 a fost susţinută de DACIN SARA.

Marché du Film reprezintă cel mai important eveniment anual din industria filmului, la care participă un număr impresionant de producători, agenţi de vânzări, distribuitori, reprezentanţi ai televiziunilor, precum şi instituţii ale statului care îşi promovează oferta naţională. La Marché du Film au loc importante negocieri şi vânzări de filme şi proiecte, iar majoritatea ţărilor europene îşi promovează oferta de producţii, locuri de filmare şi proiecte.

Evenimentul din acest an, la care au participat peste 120 de țări, a atras peste 12.500 de profesioniști, a cuprins 4.000 de filme și proiecte și peste 150 de conferințe.

Ca și în anii precedenți, DACIN SARA în colaborare cu Centrul Național al Cinematografiei a organizat în cadrul Marché du Film de Cannes, ce a avut loc în perioada 17 – 25 mai 2022, Pavilionul cinematografiei românești, atât fizic, cât și în spațiul virtual.

 

                                          1                 2

3

Misiunea acestui pavilion a fost aceea de a oferi cât mai multe informaţii despre activităţile cinematografice româneşti curente. Deopotrivă, acest Pavilion din cadrul Marché du film a contribuit la promovarea proiectelor naționale și la dezvoltarea unor noi legături cu distribuitori, agenți de vânzări și alți profesioniști internaționali din domeniul cinematografiei.

De asemenea, în acest an, la Pavilionul românesc au fost organizate trei evenimente Happy Hour pentru promovarea celor două producții aflate în competițiile principale, “R.M.N.” și “Metronom”, dar și deja tradiționalul Happy Hour organizat în colaborare cu EWA (European Women Association). Aceste evenimente s-au bucurat de un real succes, atingând un număr record de participanți și contribuind astfel la creșterea vizibilității cinematografiei românești în lume.

                            4                                                 5

11

4

8

9

04.07.2022