Cannes 2023

Cea de-a 76-a ediție a Festivalului de la Film de la Cannes, cel mai prestigios eveniment cinematografic mondial, a avut deschiderea marți, pe 16 mai şi s-a încheiat cu tradiţionala ceremonie de decernare a premiilor, sâmbătă, pe 27 mai.

Marché du Film reprezintă cel mai important eveniment anual din industria filmului, la care participă un număr impresionant de producători, agenţi de vânzări, distribuitori, reprezentanţi ai televiziunilor, precum şi instituţii ale statului care îşi promovează oferta naţională. La Marché du Film au loc importante negocieri şi vânzări de filme şi proiecte, iar majoritatea ţărilor europene îşi promovează oferta de producţii, locuri de filmare şi proiecte.

Ediția Marché du Film din 2023 a anunțat un record absolut de peste 14.000 de participanți acreditați la Cannes din peste 120 de țări. Această cifră depășește recordul anterior de 12.500 de participanți la fața locului în 2019 și depășește numărul estimat de 13.500 care a fost dat la începutul evenimentului.

Ediția din 2023 a Marché du Film a fost deosebit de animată, cu un impuls clar al expozanților la fața locului și al evenimentelor din industrie. Piața a găzduit cea mai mare gamă de conferințe, prezentări de producții, whorkshop-uri etc. Evenimentul a introdus, de asemenea, noi inițiative, inclusiv Cannes Streamers Forum, Cannes Investors Circle, Virtual Production Summit, noi servicii și evenimente pentru agenții de vânzări și cumpărători.

Odată cu creșterea serviciilor de streaming, Marché du Film și-a propus să se adapteze peisajului în schimbare al industriei filmului, îmbrățișând noile tehnologii și oportunități de afaceri. Succesul ediției de piață din acest an este o dovadă a acestui obiectiv.

Ca și în anii precedenți, DACIN SARA în colaborare cu Centrul Național al Cinematografiei a organizat în cadrul Marché du Film de Cannes, ce a avut loc în perioada 16 – 24 mai 2023, Pavilionul cinematografiei românești, atât fizic, cât și în spațiul virtual.

De asemenea, a fost reeditat catalogul Romanian Films, un compendiu în limba română și în limba engleză al tuturor filmelor româneşti de lung metraj şi documentar ce au avut premiera în 2022 sau care urmează a fi lansate în 2023.

1

2

3

4

Misiunea acestui pavilion a fost aceea de a oferi cât mai multe informaţii despre activităţile cinematografice româneşti curente. Deopotrivă, acest Pavilion din cadrul Marché du film a contribuit la promovarea proiectelor naționale și la dezvoltarea unor noi legături cu distribuitori, agenți de vânzări și alți profesioniști internaționali din domeniul cinematografiei.

Și în acest an s-au organizat cele două evenimente Happy Hour deja consacrate. Primul, cel tradițional românesc, a avut loc vineri, 19 mai și s-a bucurat de un real succes, la eveniment participând profeșionisti din domeniul cinematografic din toate colțurile lumii. Un al doilea eveniment Happy Hour a fost organizat sâmbătă, 20 mai, împreună cu EWA (European Women Association) unde audiența a fost predominant feminină cu participarea a peste 100 de cineaste din întreaga lume.

5

6

03.07.2023