CinemaUniT la Brașov

CinemaUniT

– Eveniment susținut de DACIN SARA – 

În perioada 12 – 16 martie 2024, a avut loc a treia ediție a festivalului de film CinemaUniT, singurul festival de film din România organizat într-un mediu universitar.

Pe parcursul a cinci zile, la Cinema Astra din Brașov au putut fi vizionate filme românești de patrimoniu, dar și filme recente, premiate la festivaluri internaționale.

La fel ca la edițiile anterioare, proiecțiile au fost urmate de dezbateri la care au participat cineaști de prim rang, personalități marcante ale cinematografiei românești: actori, regizori, producători, istorici și critici de film.

În deschiderea festivalului CinemaUniT 2024, publicul a asistat la un scurt moment cinematografic în memoria actorului brașovean Ioan Georgescu, urmat de o proiecție specială a filmului ”Filantropica”, în prezența regizorului Nae Caranfil și a protagonistului Mircea Diaconu.

Cinefilii brașoveni au avut parte de proiecții speciale și în cadrul Secțiunii Documentar: ”Enescu la răspântie de vremi” – un film de Nicolae Mărgineanu, ”Babu – cazul Gheorghe Ursu”, un film de Cornel Mihalache, ”Mihai I, Regele României”, în regia Marilenei Rotaru, în prezența Prințului Nicolae al României și ”Frigul și Foamea – Revolta de la Brașov”, un episod din ”Memorialul durerii”, semnat de Lucia Hossu-Longin, cu martori ai evenimentelor din noiembrie 1987.

Studenții au fost invitați să participe la o serie de masterclass-uri susținute de nume importante din industria cinematografică românească. Nae Caranfil, Ileana Popovici și Vlad Păunescu au vorbit despre scenariu, muzică și producție de film, în cadrul unor sesiuni ce au avut loc la Centrul Multicultural al Universității Transilvania.

Evenimentul a fost organizat de către Cinemaraton TV și Universitatea Transilvania cu sprijinul DACIN SARA.

19.03.2024