Cum se văd Puiu și Jude la Berlin

2.Tipografic Majuscul_photo credit Silviu Ghetie

Ultimul weekend al ediției din anul 2020 a prestigiosului Festival Internațional de Film de la Berlin va debuta pentru participanții români cu ultima proiecție a filmului „Malmkrog”, a regizorului Cristi Puiu.

„O interogare asupra cinematografiei și memoriei”, spune chiar realizatorul, filmată timp de 40 de zile la conacul Apafi din satul Mălâncrav (Sibiu). 5 personaje, 175 de minute, un regal de conversație filozofică în franceză, rusă , germană și maghiară.

„O dramă de epocă cerebrală care îţi rămâne în minte”, notează criticul de film Peter Bradshaw în celebrul cotidian britanic The Guardian.

„Un film de o seriozitate aproape intimidantă. Jocul actorilor este admirabil, date fiind cadrele lungi şi dialogurile maraton, iar realizarea, una meticuloasă: imaginea semnată de Tudor Panduru, fie pe timp de zi, fie pe timp de noapte, este picturală şi grandioasă”, punctează şi Screen Daily.com despre „Malmkrog”.

 

„O capodoperă plină de intensitate”, scrie de asemenea site-ul culturedvultures.com, „filmul înfăţişează contradicţiile din societatea occidentală”.

De asemenea pe 29 februarie, dar și pe 1 martie va rula și filmul „Tipografic Majuscul”, semnat de Radu Jude, cu un scenariu adaptat după piesa de teatru omonimă a Geaninei Cărbunariu.

„Filmul este excelent jucat de distribuţia din care fac parte Ioana Iacob şi Şerban Lazarovici, care reuşeşte să proiecteze o imagine puternică a lui Mugur ca exemplar vital al protestului social”, notează Screen Daily.

Francezii de la Lepolyester.com sunt de părere că „«Tipografic Majuscul» este formidabil. Mai puţin narativ decât alte filme ale lui Jude, forma este radicală, iar ironia este parte din ea. Radu Jude semnează primul mare documentar al anului.”

61768498_2907767389263727_668005712474931200_o