Everest – Bușteni – Predeal – Brașov

The Last Mountain - cel mai bun film de munte in 2019

Cea de-a cincea ediție a deja consacratului Alpin Film Festival (AFF) va avea loc anul acesta în perioada 24 februarie – 1 martie. Trei locații – Brașov, Bușteni și Predeal – zeci de filme și mii de participanți entuziaști.

Acesta este unicul eveniment de acest tip din România, iar prin intermediul său se promovează cultura și educația montană. Evenimente sportive, expoziții de fotografie și două secțiuni dedicate filmului – secțiunea națională și secțiunea internațională, fiecare beneficiind de propria competiție și de propriul juriu dedicat.

Numeroasele filme prezentate în acest an în competiția filmului românesc îi vor purta pe spectatori din Bucovina până în Carpați, de la Sfinxul din Bucegi până pe Ceahlău. Vor survola, prin intermediul unei filmări cu mijloacele moderne oferite de tehnologia dronelor, cele mai importante 13 vârfuri din România, vor trăi pe viu jaful din pădurile românești și vor învăța să facă brânză. Brânză românească din lapte de oaie.

Secțiunea internațională va prilejui întâlnirea cu una dintre legendele alpinismului mondial, polonezul Krysztof Wielicki, primul om din istorie care a cucerit Everestul pe timp de iarnă, în anul 1980. Distins în anul 2019 cu premiul pentru întreaga activitate, Piolet d’Or, acesta va prezenta în data de 26 februarie 2020, la Centrul Cultural Reduta din Brașov, filmul documentar Ultimul munte (cel mai bun film de munte al anului 2019). Proiecția filmului, organizată cu sprijinul Institutului Polonez din București, va fi urmată de o discuție cu publicul în care alpinistul polonez va detalia amănunte necunoscute din cadrul expedițiilor și va prezenta noile sale proiecte.

Tot la centrul Cultural Reduta și tot în aceeași zi, 26 februarie, de la ora 18:30, va fi prezentat publicului documentarul Ascensiunea Everestului, istoria primei cuceriri a celui mai înalt vârf muntos din lume, realizată pe 29 mai 1953 de Sir Edmund Hillary și însoțitorul său nepalez, șerpașul Tenzing Norgay. O poveste despre prietenie, devotament, ambiție și pericol.

pzaaa

Krzysztof Wielicki

 

Krzysztof Wielicki - invitat de onoare Alpin Film Festival

Krzysztof Wielicki – invitat de onoare Alpin Film Festival