Festivalul Internaţional de Film de la Berlin 15 – 25 februarie 2024

Berlin_International_Film_Festival_logo.svg

Festivalul Internaţional de Film de la Berlin, cunoscut şi ca Berlinale, este unul din cele mai prestigioase festivaluri de film din lume.

Cea de-a 74-a ediție a Festivalului Internațional de Film de la Berlin a avut loc în perioada 15 – 25 februarie 2024, iar evenimentele dedicate industriei cinematografice au revenit în format fizic.

European Film Market a avut loc între 15 și 21 februarie 2024, Berlinale Co-Production Market, între 17 și 21 februarie 2024 și Berlinale Talents, între 17 și 22 februarie 2024.

Zilnic, s-au desfășurat numeroase activități precum conferințe, seminarii, prezentări, masterclass-uri, workshop-uri, discuţii interactive şi sesiuni de networking etc., activități ce au adunat un număr excepțional de participanți.

Potrivit organizatorilor, ediția din 2024 a European Film Market a depășit recordul obținut în 2023. Astfel, au fost peste 12.000 de participanți din 143 de țări, 230 de standuri și 614 expozanți din 69 de țări. Aproximativ 664 de filme au fost prezentate în 1.029 de proiecții, inclusiv 536 de premiere.

Standul României, organizat de DACIN SARA și devenit deja o prezentă obișnuită în cadrul European Film Market, a pus la dispoziţia invitaţilor festivalului şi participanţilor la market  (distribuitori de film, producători, directori de festivaluri, jurnalişti) informaţii şi noutăţi legate de activităţile industriei de film româneşti, facilitând totodată, prin diverse alte evenimente, interacţiunea dintre cineaştii români şi cei străini, reprezentând o bună oportunitate pentru stabilirea de contacte, atât în cadrul standului cât și cu ocazia atelierelor, conferințelor și evenimentelor de networking.

Proiectul a fost susţinut prin promovare naţională – comunicate de presă, parteneriate cu publicaţii naţionale, precum şi prin promovare internaţională – newsletter dedicat activităţilor standului, distribuit naţional şi internaţional.

Prin organizarea acestui stand de promovare, cinematografia românească a beneficiat de vizibilitate internaţională, rezultatele înregistrate în anii precedenţi fiind edificatoare în acest sens.

În ultimii ani, producţiile româneşti au făcut parte cu succes, în mod repetat, din programul Festivalului Internaţional de Film de la Berlin.

Printre filmele intrate în competiția de anul acesta s-a numărat și producția românească „Săptămâna Mare”/ „Holy Week”, cel mai nou film semnat de regizorul Andrei Cohn, a cărui participare a fost susținută de DACIN SARA. Filmul a avut premiera mondială în secțiunea Forum din cadrul festivalului și a fost distins cu Premiul ‘Giuseppe Becce’ pentru cel mai bun film acordat de critica internațională independentă de film de la Berlinale.

Juriul a caracterizat filmul regizorului român ca fiind “un film-metaforă despre timpurile pe care le trăim, despre conflicte care după ce au întunecat secolul 20, s-au reîntors pentru a ne retrezi fricile. Un film despre inocența pierdută, despre cum se naște ura. Un film care e o amintire tragică și un avertisment însângerat pentru viitor.”

Prezența României a fost completată de participarea și în celelalte secțiuni ale festivalului, respectiv:

 • Berlinale Talents: directorii de imagine Ana Drăghici și Tamás A. Méder;
 • European Series Market, în cadrul programului „Only Writers in the Building” Talent Showcase: Eva Todică (scenaristă și producătoare de film și televiziune);
 • Emerging Producers, găzduit de European Film Market: Cristina Haneș (regizoare și producătoare de film documentar);
 • European Film Market: proiectul de film „Atlasul Universului”, scris de Mihai Mincan și Paul Negoescu și regizat de Paul Negoescu;
 • European Film Market și Berlinale Series Market: proiectul „Evil Eye” / „Piază rea”, produs de Atelier de Film, scenaristă și regizoare Geo Doba.

Ursul de Argint pentru cea mai bună interpretare în rol principal a fost acordat actorului de origine română Sebastian Stan pentru rolul său din producția „A Different Man” (SUA), în regia lui Aaron Schimberg.

Totodată, a fost reeditat catalogul Romanian Films, un compendiu în limba română și în limba engleză al tuturor filmelor româneşti de lung metraj şi documentar ce au avut premiera în 2023 sau care urmează a fi lansate în 2024.

În perioada premergătoare festivalului, DACIN SARA a păstrat contactul cu toate casele de producţie şi companiile de distribuţie de film din România, care au dat curs invitaţiei noastre şi     ne-au furnizat spre expunere în cadrul standului materiale promoţionale: broşuri, trailere, afişe, postere etc.

Reamintim că la ediţiile anterioare România a înregistrat succese remarcabile precum:

 • Premiul FIPRESCI din cadrul secțiunii Forum – „Între Revoluţii” (Vlad Petri), 2023
 • Ursul de Aur pentru cel mai bun film – „Babardeală cu bucluc sau porno balamuc” (Radu Jude), 2021
 • Cel mai bun regizor din secțiunea Encounters – „Malmkrog” (Cristi Puiu), 2020
 • Ursul de Aur pentru cel mai bun film – „Touch me not” (Adina Pintilie), 2018
 • Ursul de Argint pentru montaj – „Ana, mon amour” (Dana Bunescu), 2017
 • Premiul C.I.C.A.E – „Ilegitim” (Adrian Sitaru), 2016
 • Premiul special pentru cel mai bun scurtmetraj din partea juriului internaţional al secţiunii Generation 14plus – „O noapte la Tokoriki” (Roxana Stroe), 2016
 • Ursul de Argint pentru cea mai bună regie – „Aferim!” (Radu Jude), 2015
 • Ursul de Aur pentru cel mai bun film – „Poziţia copilului” (Călin Peter Netzer), 2013
 • Ursul de Argint – Marele Premiu al Juriului şi Premiul „Alfred Bauer” pentru noi perspective in cinematografie – „Eu când vreau să fluier, fluier” (Florin Şerban), 2010
 • Ursul de Aur pentru scurtmetraj – „O zi bună de plajă” (Bogdan Mustață), 2008
 • Ursul de Aur pentru scurtmetraj – „Un cartuş de Kent şi un pachet de cafea” (Cristi Puiu), 2004

Prezentăm mai jos câteva imagini cu standul României din cadrul European Film Market:

WhatsApp Image 2024-02-19 at 15.35.18 (6)

 

WhatsApp Image 2024-02-19 at 15.35.18 (3)

 

WhatsApp Image 2024-02-15 at 13.46.22 (4)

 

WhatsApp Image 2024-02-19 at 15.35.19 (12)

 

26.03.2024