Filmul românesc premiat la Cannes

MetronomCannes

Festivalul Internațional de Film de la Cannes și-a încheiat cea de-a 75-a ediție sâmbătă, 28 mai, cu tradiţionala ceremonie de decernare a premiilor.

Marele trofeu Palme d`Or a fost revendicat de lungmetrajul „Triangle of Sadness”, regizat de cineastul suedez Ruben Ostlund.

Cineastul român Alexandru Belc a câştigat premiul de regie în cadrul secţiunii Un Certain Regard, cu primul său lungmetraj, Metronom. Filmul  este o coproducţie româno-franceză ce prezintă povestea a doi liceeni care scriu în timpul comunismului scrisori la emisiunea Metronom de la Europa Liberă, simbol al rezistenței anti-comuniste prin muzică.

România a fost reprezentată și în cadrul competiției pentru premiul Palme d’Or de filmul R.M.N. în regia lui Cristian Mungiu, dar și  în competiția de scurtmetraje a secțiunii Quinzaine des Realisateurs  de pelicula Potemkiniştii, în regia lui Radu Jude.

Lista tuturor câștigătorilor poate fi găsită pe site-ul oficial al evenimentului: https://www.festival-cannes.com/en/festival/ .

30.05.2022