GALA DACIN SARA HONORIS AC PRETII pentru maeștrii Dan Pița și Nicolae Mărgineanu

1

Duminică, 5 noiembrie, DACIN SARA a celebrat două personalități remarcabile ale culturii și cinematografiei românești, domnul Dan Pița și domnul Nicolae Mărgineanu.

În cadrul galei, la care au participat o multitudine de cineaști, cinefili şi invitații lor, domnilor Dan Pița și Nicolae Mărgineanu le-a fost oferită Placheta omagială DACIN SARA „HONORIS AC PRETII”.

La această sărbătoare au luat cuvântul domnul Şerban Marinescu – Director General al DACIN SARA, doamna Manuela Cernat – istoric și critic de film, precum şi regizorul şi Preşedintele Uniunii Cineaştilor din România, domnul Laurenţiu Damian. Fiecare dintre aceștia a subliniat importanţa şi valoarea cinematografică și istorică a activității celor doi invitați omagiați în cadrul evenimentului. Acestora li s-au alăturat și doi reprezentanți ai noii generații de regizori români: Marian Crișan și Tudor Giurgiu, cei doi fiind și cei care au înmânat plachetele omagiale celor 2 sărbătoriți.

Sărbătoarea a fost completată de o celebrare in memoriam a domnului Gheorghe Pristavu, pentru rolul său special în punerea în valoare a filmului românesc prin crearea în anul 2016 a televiziunii Cinemaraton, un canal TV, dedicat producțiilor cinematografice românești și locul unde publicul cinefil poate găsi filme, emisiuni, interviuri cu regizori, actori, critici de film și de teatru. Diploma omagială in memoriam Gheorghe Pristavu a fost înmânată soției acestuia, doamna Iulia Pristavu, prezentă la acest eveniment.

Cei prezenți au putut viziona și 3 scurtmetraje. Primul scurtmetraj a fost realizat de Muscel TV (domnul Adrian Popa și doamna Manuela Popa) și a fost dedicat domnului Gheorghe Pristavu. Celelalte două scurtmetraje au fost realizate de domnul Viorel Costea și i-au avut în prim plan pe domnul Dan Pița și domnul Nicolae Mărgineanu.

Surpriza serii a venit din partea delegației UFUS AFA ZAŠTITE, Organizația autorilor de film din Serbia, prezentă la acest eveniment. Domnii Milan Knezevic (Președintele organizației), Za Stefan Đelineo (Regizor), Dimce Stojanovski (Președintele Consiliului de Supraveghere), Srdjan Dragojevic (Președintele Consiliului de Administrație) și domnul Darko Bajic (membru al Consiliului de Administrație) au oferit celor doi sărbătoriți câteva cadouri tradiționale, precum și câte o plachetă omagială.

Maestrul Dan Piţa a regizat unele dintre cele mai apreciate filme din cinematografia românească.

Filmul său, „Pas în doi”, primește în 1986 primul Urs de Argint  din istoria cinematografiei românești, la Festivalul Internațional de la Berlin, urmând ca în 1992 să câștige „Leul de argint” pentru filmul „Hotel de lux”, la Festivalul de Film de la Veneția.

”Nunta de piatră” (1973) este considerat unul dintre ”Cele mai bune 10 filme românești din toate timpurile”, potrivit clasamentului realizat la inițiativa Asociației Criticilor de Film.

Filmografia sa include și : scurtmetrajul ”Viaţa în roz” (1969), ”Duhul aurului” (1974), „Un august în flăcări” (serial TV în colaborare cu Alexandru Tatos – 1974), „Filip cel bun” (1975), „Tănase Scatiu” (1976), „Profetul, aurul şi ardelenii” (1978), „Mai presus de orice” (1978), „Bietul Ioanide” (1979), „Pruncul, petrolul şi ardelenii” (1981), „Concurs” (1982), „Faleze de nisip” (1983), ”Dreptate în lanţuri” (1984), „Rochia albă de dantelă” (1989), scurtmetrajul „Autor anonim, model necunoscut” (1989), „Pepe şi Fifi” (1994), „Eu sunt Adam” (1996), „Omul zilei” (1997), „Femeia visurilor” (2005), „Second-Hand” (2005), documentarul „Ridicarea cortinei” (2010), „Ceva bun de la viaţă” (2011), „Kyra Kyralina” (2014). Pentru multe dintre aceste producţii a semnat şi scenariul.

În anul 2000, domnul Dan Pița a primit Ordinul național „Pentru Merit” în grad de Comandor „pentru realizări artistice remarcabile și pentru promovarea culturii, de Ziua Națională a României

Maestrul Nicolae Mărgineanu, absolvent al Institutului de Artă Teatrală și Cinematografică „I.L.Caragiale” – secția Imagine film, a reușit prin întreaga sa activitate în calitate de operator de film, regizor și scenarist, să devină unul din cineaștii de referință ai filmului românesc.

Filmografia acestuia cuprinde: „Mai presus de orice”, urmat de „Un om în loden” (1979), „Ștefan Luchian” (1981), „Întoarcerea din iad” (1983), „Pădureanca” (1986), ” Flăcări pe comori” (1987), „Un bulgăre de humă” (1989), „Undeva în Est” (1991), „Privește înainte cu mânie” (1992), „Arhitectura si puterea” (1993) – film documentar, „Capul de zimbru” (1996) – film TV, „Faimosul Paparazzo” (1999), „Binecuvântată fii, închisoare” (2002), „Logodnicii din America” (2007), „Schimb valutar” (2008).

În ultimii ani,  regizorul s-a concentrat în special pe filmul documentar: „Amfiteatre și închisori” (2010), „Demascarea” (2011), „Părintele Arsenie Boca, omul lui Dumnezeu” (2012), „George Manu, rectorul din Zarca Aiudului”  (2013).

În anul 2000, domnul Nicolae Mărgineanu a primit Ordinul național „Steaua României” în grad de Cavaler „pentru realizări artistice remarcabile și pentru promovarea culturii”.

2

 

3

 

08.11.2023