HONORIS AC PRETII pentru maestrul Mircea Daneliuc
Duminică, 17 noiembrie, DACIN SARA a celebrat o personalitate remarcabilă a culturii și cinematografiei românești, domnul Mircea Daneliuc.
În cadrul galei, la care au participat o multitudine de cineaști, cinefili și invitații lor, domnului Mircea Daneliuc i-a fost oferită Placheta omagială DACIN SARA „HONORIS AC PRETII”. Nap Toader, unul dintre marii regizori ai noilor generații, a fost cel care, în absența maestrului, a înmânat placheta soției acestuia, actrița Cecilia Bârbora.
Deși a lipsit fizic de la Gală, maestrul Mircea Daneliuc ne-a fost alături cu un material video prin care și-a exprimat recunoștința față de cei prezenți și a mulțumit pentru onoarea care i s-a adus prin aceasta gală ce i-a fost dedicată, istorisind și o parte din provocările și obstacolele prin care a trecut de-a lungul întregii sale activități cinematografice, și nu numai.
De asemenea, la această sărbătoare au luat cuvântul domnul Şerban Marinescu – Director General al DACIN SARA, regizorul și Președintele Uniunii Cineaștilor din România, domnul Laurențiu Damian, precum și doamna Manuela Cernat, istoric și critic de film. Fiecare dintre aceștia a subliniat importanța și valoarea cinematografică și istorică a activității domnului Mircea Daneliuc. Acestora li s-au alăturat și reprezentanți ai noii generații de regizori români: Emanuel Pârvu și Bogdan Mureșanu, care, neputând fi prezenți au transmis câte un mesaj video. Ambii au subliniat impactul puternic avut de filmele maestrului Mircea Daneliuc în propria lor activitate cinematografică; Emanuel Pârvu caracterizându-l ca fiind ”parte din abecedarul cinemaului românesc”, iar Bogdan Mureșan numindu-l ”unul din pilonii pe care s-a construit noul cinema românesc”.
Tot printr-o intervenție video, domnul Vasile Șirli, una dintre cele mai importante și valoroase personalități din muzica românească contemporană, a transmis câteva cuvinte nu despre cineastul Mircea Daneliuc, ci despre omul și artistul care este Mircea Daneliuc și alături de care a colaborat la coloana sonoră a filmului ”Glissando”.
Un mesaj video a transmis și scriitorul Liviu Antonesei, care s-a referit la domnul Daneliuc ca fiind nu doar un mare cineast, ci și un scriitor la fel de bun și de puternic; opera scriitorului Mircea Daneliuc fiind la fel de importantă ca cea a cineastului Mircea Daneliuc, puțini artiști reușind să atingă această performanță în 2 ramuri artistice.
Actor, dramaturg, nuvelist, prozator și cineast român, domnul Mircea Daneliuc s-a născut pe data de 7 aprilie 1943, orașul Hotin, județul interbelic Hotin (azi în Ucraina).
Pasionat de cinematografie, în 1972 a absolvit și Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică din București, la secția de regie.
A debutat ca regizor în anul 1975, cu filmul „Cursa”, pentru care a primit premiul de debut din partea ACIN și care a participat la festivaluri internaționale de film la Belgrad, New Delhi, Cairo, Moscova, Barcelona. Următorul film, „Ediție specială”, apărut în 1977 i-a adus premiul ACIN pentru regie fiind selectat și la Festivalul de Film de la New Delhi.
Filmografia domnului Mircea Daneliuc cuprinde multe alte opere importante și apreciate de către cinefili și cineaști, printre care enumerăm și „Probă de microfon”, „Croaziera”, „A 11-a poruncă”, „Tusea și junghiul”, „Senatorul melcilor”, „Marilena” etc.
Mircea Daneliuc este și un prozator remarcabil, printre romanele publicate aflându-se „Pisica ruptă” (1997) – cu care a obținut Premiul Asociației Scriitorilor Profesioniști din România – , „Marilena și câteva voluptăți” (1999), „Apa din cizme” (2000), „Strigoi fără țară” (2001), „Petru și Pavel” (2003), „Ora lanti” (2007) – Premiul de presă al revistei Ateneu – , „Cele ce plutesc” (2009), „Ca un grătar de mici. Un picior de plai, cu șpițul” (2013), „Andreas, Andrada” (2016), „Sfumato” (2019), „Coma hindusă” (2021), „Covorul roșu” (2023).
El este şi autor de proză scurtă, printre scrierile de acest tip fiind „Două spălări pe cap”(2010), „Dulci meleaguri” (2016), „Cele mai tâmpite momente” (2018), este nuvelist – „Băiatul fără sprâncene” (2012) și autor de piese de teatru, precum „Șchiopul binemirositor” (1999), „Doi pinguri” (2000), „Carlo Carlini – iluzionism” (2003) – care a obținut Premiul Național pentru Dramaturgie – , „Femei în Ghips” (2005), „Teatru” (2017) – lansat în cadrul celei de-a XXVII-a ediții a Festivalului Național de Teatru.
În 2018 a publicat volumul de monologuri „Spărgătorul de greață”.
Activitatea maestrului Mircea Daneliuc este completată și de o colaborare cu numeroase reviste de cultură, între care „România literară”, „Contemporanul”, „Luceafărul”, „Viața Românească”.
A deținut funcții de conducere în cadrul cinematografiei, fiind membru al Consiliului Național al Cinematografiei (1991-1995) și membru al Oficiului Național Cinematografic (1998-1999), a fost director al „Alpha Films International” (1990-1995), apoi director al „ROFILM”.
În anul 2000, domnul Mircea Daneliuc a primit Ordinul național „Pentru Merit” în grad de Comandor „pentru realizări artistice remarcabile și pentru promovarea culturii”, de Ziua Națională a României.
19.11.2024