Începe Festivalul Internațional de Film de la Cannes 2022

Cannes_2022

Cea de-a 75-a ediție a celui mai prestigios eveniment cinematografic european va începe marți, pe 17 mai şi se va încheia sâmbătă, pe 28 iulie, cu gala de premiere.

Și în acest an DACIN SARA susține prezența românescă la Festivalul Internațional de Film de la Cannes.

Astfel, din partea României, regizorul Cristian Mungiu va concura pentru premiul Palme d’Or cu filmul său R.M.N.. Câștigător al Palme d’Or în 2007 cu filmul 4 luni, 3 săptămâni și 2 zile, Cristian Mungiu este deja o prezență constantă în cadrul festivalului.

De asemenea, România va fi reprezentată  și de Alexandru Belc, care va debuta cu primul său lungmetraj, o coproducţie româno-franceză intitulată Metronom. Cineastul nu semnează doar regia ci şi scenariul acestui film ce va fi prezentat în principala secţiune paralelă a Festivalului Internațional de Film de la Cannes, Un Certain Regard, secţiune în care concurează 15 pelicule anul acesta.

Totodată, și în competiția de scurtmetraje a secțiunii Quinzaine des Realisateurs a fost selectată o producție românească, și anume Potemkiniştii, în regia lui Radu Jude, unul dintre cei mai apreciaţi regizori din cinematografia română contemporană.

Programul complet al festivalului, precum și alte informații, pot fi găsite pe site-ul oficial al evenimentului: https://www.festival-cannes.com/en/festival/ .

16.05.2022