România la Festivalul Internațional de Film de la Berlin

Berlinale 2024

Ediția cu numărul 74 a Festivalului Internațional de Film de la Berlin, cunoscut şi sub denumirea de Berlinale, s-a desfășurat în perioada 15 – 25 februarie 2024.

Printre filmele intrate în competiție s-a numărat și producția românească „Săptămâna Mare”/ „Holy Week”, cel mai nou film semnat de regizorul Andrei Cohn, a cărui participare a fost susținută de DACIN SARA. Filmul a avut premiera mondială în secțiunea Forum din cadrul festivalului.

Ursul de Argint pentru cea mai bună interpretare în rol principal a fost acordat actorului de origine română Sebastian Stan pentru rolul său din producția „A Different Man” (SUA), în regia lui Aaron Schimberg.

Standul României organizat de DACIN SARA și devenit deja o prezentă obișnuită în cadrul European Film Market a pus la dispoziția invitaților festivalului și participanților la market informații și noutăți legate de activitățile industriei de film românești, facilitând totodată, prin diverse alte evenimente, interacțiunea dintre cineaștii români și cei străini.

De asemenea, a fost reeditat catalogul Romanian Films, un compendiu în limba română și în limba engleză al tuturor filmelor românești de lung metraj și documentar ce au avut premiera în 2023 sau care urmează a fi lansate în 2024.

Prezența României a fost completată de participarea și în celelalte secțiuni ale festivalului, respectiv:

  • Berlinale Talents: directorii de imagine Ana Drăghici și Tamás A. Méder;
  • European Series Market, în cadrul programului „Only Writers in the Building” Talent Showcase: Eva Todică (scenaristă și producătoare de film și televiziune);
  • Emerging Producers, găzduit de European Film Market: Cristina Haneș (regizoare și producătoare de film documentar);
  • European Film Market: proiectul de film „Atlasul Universului”, scris de Mihai Mincan și Paul Negoescu și regizat de Paul Negoescu;
  • European Film Market și Berlinale Series Market: proiectul „Evil Eye” / „Piază rea”, produs de Atelier de Film, scenaristă și regizoare Geo Doba.

Mai multe informații și lista completă a câștigătorilor pot fi găsite pe site-ul oficial al festivalului: https://www.berlinale.de/en/home.html

26.02.2024