S-a stins din viață maestrul Dinu Săraru

Dinu Saranu

Dinu Săraru, scenarist, scriitor, publicist, om de teatru, a murit sâmbătă, 2 martie, la vârsta de 92 de ani.

Născut la 30 ianuarie 1932, în comuna Slătioara, judeţul Vâlcea, Dinu Săraru a debutat în presă la numai 18 ani, ca reporter la Radiodifuziunea Română şi a condus numeroase ziare şi reviste.

A fost membru al Uniunii Scriitorilor din 1961 şi membru fondator al Academiei Oamenilor de Ştiinţă din România.

Între anii 1977 şi 1990 a condus Teatrul Mic, iar în perioada 2001-2004 a fost director al Teatrului Naţional ”I. L. Caragiale” din Bucureşti.

A scris numeroase romane, printre care ”Nişte ţărani”, ”Clipa”, trilogia ”Dragostea şi revoluţia”, ”Un fluture alb cu sânge pe aripi”, ”Iarba vântului”, ”Trilogia ţărănească”, ”Crimă pentru pământ”, ”Ciocoii noi cu bodyguard”, iar unele dintre cărţile sale au fost ecranizate.

Contribuțiile sale remarcabile în domeniul cultural au fost recunoscute și onorate cu peste 100 de premii literare și artistice.

Dinu Săraru a primit, de două ori, Medalia Meritul Cultural și o dată ordinul omonim. I-a fost acordată distincția de Cavaler al Ordinului Național Steaua României. Un an mai târziu, a fost distins cu Premiul Național al Ministerului Culturii pentru întreaga activitate artistică. În 2007, la împlinirea vârstei de 75 de ani, a fost răsplătit cu Medalia de aur a Academiei oamenilor de Știință din România, Medalia de aur alb cu efigia scriitorului a Băncii Naționale a României și Medalia de argint — „Antim Ivireanu” a Arhiepiscopiei Râmnicului. În 2011, Arhiepiscopia Râmnicului i-a oferit Medalia de Aur — „Constantin Brâncoveanu”.

Sincere condoleanțe familiei îndoliate. Dumnezeu să îl odihnească în pace!

 Sursa foto: Dana @Ștefan Maitec-colecția personală

 05.03.2024