S-a stins din viață marele regizor Dinu Cernescu

Dinu Cernescu foto

Dinu Cernescu, unul dintre cei mai cunoscuți regizori ai teatrului românesc, s-a născut pe 18 octombrie 1935, în București.
În 1957 a absolvit Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică ”I.L. Caragiale” din București, secția de regie teatru. În același an a debutat la Teatrul Național „Marin Sorescu” din Craiova, cu spectacolul „Tudor” din Vladimiri, de Mihnea Gheorghiu.
A fost regizor artistic la Televiziunea Română, iar în perioada 1994‑1995 a ocupat funcția de director artistic al Teatrului Naţional din București.
Cu Teatrul Nottara din București a colaborat pentru o perioada de peste 50 de ani, timp în care a realizat montări de referință precum: „Hamlet”, de William Shakespeare, „Tigrul”, de Murray Schisgal, „Viziuni flămânde”, de Michel de Ghelderode etc.
Dinu Cernescu a fost invitat să monteze și pe marile scene ale lumii, în teatre precum cele din Budapesta, Bruxelles, Copenhaga, Tel Aviv, Haga, Praga. Palmaresul marelui regizor de teatru și televiziune include astfel peste 100 de spectacole.
Dinu Cernescu a publicat în anul 2009 un volum de memorii intitulat „Regizor”.
Cu piesa „Ce zi frumoasă!” de Michel de Ghelderode, a primit în 1993 distincția A.P.T.R. și premiul UNITER pentru cel mai bun spectacol TV. În 2005 a fost distins cu Premiul UNITER pentru întreaga activitate.
Sincere condoleanțe familiei îndoliate. Dumnezeu să îl odihnească în pace!