S-a stins steaua de aur a scenei românești, Draga Olteanu Matei

Draga-Olteanu-Matei-696x392

Marea legendă a teatrului românesc, Draga Olteanu Matei s-a stins din viață la vârsta de 87 de ani.

Născută la Bucureşti, pe 24 octombrie 1933, doamna Draga Olteanu Matei a absolvit Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică ”I.L. Caragiale” în 1956 iar în luna septembrie a aceluiași an a debutat în piesa „Ziariștii” de Alexandru Mirodan.

Membră a Generaţiei de Aur a teatrului românesc şi cu o carieră care se întinde de-a lungul a 55 de ani, maestra Draga Olteanu Matei a jucat în peste 90 de filme, în peste 50 de piese de teatru și a avut peste 100 de roluri în televiziune.

Palmaresul doamnei Draga Olteanu Matei este completat de creaţia unor scenarii pentru filme precum: ”Cucoana Chiriţa” (1986, regia Mircea Drăgan) şi ”Chiriţa în Iaşi” (1987, regia Mircea Drăgan) după piesa ”Coana Chiriţa” a lui Vasile Alecsandri, „Dumbrava Minunată” (1980, regia Gheorghe Naghi) etc..

Maestra Draga Olteanu Matei a fost decorată pe 30 mai 2002 cu Ordinul Național ”Steaua României” în grad de Cavaler „pentru prestigioasa cariera artistică și talentul deosebit prin care a dat viață personajelor interpretate în filme, dar și pe scenă”.

De asemenea, pe 23 octombrie 2014, într-o ceremonie ce a avut loc la Castelul Peleș din Sinaia a primit din partea Casei Regale a României decorația ”Ordinul Coroana României” în grad de Ofițer, decorație înmânată de Principesa Moștenitoare Margareta a României.

Amintirea doamnei Draga Olteanu Matei va rămâne mereu vie în memoria publicului românesc prin întreaga sa activitatea.

Dumnezeu să o odihnească în pace!