Zilele Filmului Românesc în Malta

a

În perioada 27-29 octombrie 2023, DACIN SARA a organizat cu sprijinul Ambasadei României în Republica Italiană, Malta și San Marino, în parteneriat cu Cinemaraton și cu Spazju Kreattiv-Valletta și cu patronajul Ministerului Patrimoniului Național, al Artelor și Guvernării Locale al Republicii Malta  Zilele filmului românesc în Malta.

Evenimentul s-a desfășurat la Spazju Kreattiv din Valleta și a marcat aniversarea a 55 de ani de la stabilirea relațiilor diplomatice între România și Republica Malta, un fundament solid pentru continuarea dezvoltării legăturilor între cele două popoare prietene.

Ceremonia de deschidere a avut loc vineri, 27 octombrie, în prezența reprezentanților Ambasadei României, a autorităților malteze și a reprezentanților Asociației DACIN SARA și ai Centrului Național al Cinematografiei din București. Au luat cuvântul reprezentantul Ambasadei României în Italia, Malta și San Marino, Raluca Eclemea, directorul executiv al Consiliului Artelor din Malta, din cadrul Ministerului Patrimoniului Național, al Artelor și Guvernării Locale al Republicii Malta, Albert Marshall, directorul Centrului Național al Cinematografiei, Anca Mitran și Managerul General al Asociației DACIN SARA, Bogdan Ficeac. De asemenea, criticul și istoricul de film Manuela Cernat a susținut o prezentare cu titlul ”Trecutul și prezentul României prin filmele sale”.

Seara a continuat cu proiecția filmului Restul e tăcere”, în prezența regizorului Nae Caranfil, urmată de o întâlnire a publicului cu regizorul român.

În a doua zi a evenimentului, publicul a avut din nou șansa de a intra în dialog cu un regizor român, de această dată cu regizorul Vlad Păunescu, ulterior proiecției filmului său, “Scara”.

Aflat la prima ediție în Malta, programul evenimentului a cuprins cinci filme românești cu subtitrare în limba engleză: “Restul e tăcere” (regizat de Nae Caranfil), ”Oameni de treabă” (regizat de Paul Negoescu), “Scara” (regizat de Vlad Păunescu), “Berliner” (regizat de Marian Crișan), ”Marocco” (regizat de Emanuel Pârvu).

b

 

08.11.2023