Mizerabilii, de la Cannes – la București

Miserables - 1080x1080-6

Miserables - 1080x1080-6

Un debut fenomenal, un premiu al juriului la Festivalul Internațional de Film de la Cannes, o nominalizare la premiul pentru cel mai bun film străin acordat de Academia Americană de Film.

„Mizerabilii”. Violență și mizerie în capitala mondială a modei, Paris. 24 de ore în Montfermeil, același loc de desfășurare a unei părți din celebrul roman, omonim, al lui Victor Hugo. Ce s-a schimbat după mai mult de o sută de ani? 3 membri ai brigăzii anticriminalitate se luptă cu bandele rivale, cu ei înșiși, cu societatea. Viitorul unei generații care pare, din nou, să fie exclusă din istorie.

Filmul a fost primit cu entuziasm de critici, dar și de publicul larg, bucurându-se de succes pe ambele maluri ale Atlanticului.

Ladj Ly, regizorul-fenomen, s-a născut în Montfermeil, a crescut în cartier, trăiește în cartier și crează tot în cartier. Montfermeil.

A debutat ca actor, apoi ca regizor cu scurtmetrajul Montfermeil les Bosquets (1997). În 2005, în timpul revoltelor din Paris, Ladj Ly decide să își filmeze cartierul timp de un an și să realizeze documentarul 365 jours à Clichy-Montfermeil (2007). Câțiva ani mai târziu revine cu 365 jours au Mali (2014), un film care urmărește mișcările sociale și politice violente din Mali, unde miliția tuaregă se pregătește de război.

În 2018 se întoarce la Montfermeil cu filmul „Mizerabilii”. Câștigă premii peste premii, la Cannes, în cadrul galei premiilor César, și la multe alte festivaluri de film. Washington Post report numește producția „un protest pasional în numele unei întregi generații, al cărei viitor a fost, în mare parte, exclus”, iar The New York Times – „un strigăt înflăcărat împotriva opresiunii”.

În 2020 ajunge la București și peste tot în România. Distribuit de Independența Film. Din 24 ianuarie.

Miserables - 1080x1080-1

Leave a Reply