Recunoaștere internațională a performanțelor DACIN SARA de către CISAC

1010px-CISAC-Logo.svg_

Recunoaștere internațională a performanțelor

DACIN SARA de către CISAC

Confederația Internațională a Organismelor de Gestiune Colectivă a Drepturilor de Autor (CISAC) apreciază că DACIN SARA este într-un trend de creștere în domeniul colectării drepturilor de autor în cinematografie, înregistrând în anul 2018 o majorare a colectărilor. CISAC a iterat, ca de fiecare dată, că DACIN SARA poate fi considerat unul dintre exemplele pozitive și de succes pentru societățile de profil din regiune.

Extras din Raportul Colectărilor Globale a Drepturilor de Autor CISAC

La nivel global, colectarea OGC-urilor din întreaga lume a crescut cu 0,9% însumând 9,65 de miliarde de EURO în 2018. Creșterea colectării drepturilor digitale și drepturile de radiodifuzare reprezentând sursele principale de colectare.
Drepturile Digitale au crescut cu 29% (impulsionate în special de piața asiatică) în timp ce sursele tradiționale de colectare, cu excepția drepturilor mecanice, au rămas la un nivel stabil cu ușoare creșteri.
Cele mai puternice piețe în colectarea drepturilor de autor sunt:
Statele Unite ale Americii, Franța, Japonia, Germania și Marea Britanie.
România este o piață în dezvoltare cu performanțe foarte bune la nivel regional.

cisac1

 

În Europa, colectarea drepturilor de autor este în continuă creștere. Societățile membre CISAC au colectat împreună peste 44 de miliarde de EUR în numele autorilor. Aceasta semnifică o creștere de peste 50 de milioane de Euro sau 1% față de anul anterior. Regiunea Europa reprezintă acum 56,4% din totalul global.
Franța este cel mai mare contributor, cu 111 milioane de EURO colectate în 2018, urmată de Germania, Marea Britanie, Italia și Spania.
Alți competitori importanți includ Slovenia, care din 2014 a crescut cu 102%, Islanda ( 89,8%), România (65,6%) și Bosnia și Herțegovina (60,3%). Aceste creșteri au fost în principal obținute prin creșterea eficienței.

cisac2

EUROPA CENTRALĂ & EUROPA DE EST

În acest an, performanțele bune ale societăților au reușit să compenseze lipsa sumelor mari din categoria Internet (digital).
Cele mai puternice țări din regiune sunt Polonia și Rusia, Ungaria și Cehia au de asemenea colectări impresionante datorate Copiei Private.

DACIN SARA a avut in anul 2018 o crestere de 11,50% raportat la 2017
Pentru mai multe informații puteți consulta întreg raportul în limba engleză aici: https://www.cisac.org/Media/Studies-and-Reports/Publications/Royalty-Reports/2019-CISAC-Global-Collections-Report-EN

03.12.2019

Leave a Reply